Cordaad Welzijn Goedbezig Valkenswaard

Informatie over eenzaamheid

Op deze pagina vind je allerlei informatie over het thema Eenzaamheid. De pagina wordt in de komende tijd nog verder aangevuld.

Online training "Een goed gesprek over eenzaamheid":

Kom je in je werk in aanraking met eenzaamheid en wil je iets kunnen betekenen voor iemand? Marijke de Kroes (GGD Brabant-Zuidoost) en Eric Schoenmakers (Fontys Hogescholen) ontwikkelden een gratis online training: Een goed gesprek over eenzaamheid. 

Hier vind je de link naar de training:

https://www.fontys.nl/Download/Online-training-een-goed-gesprek-over-eenzaamheid.htm 

 


  

Wil je sneller meer informatie over hoe je met iemand in gesprek kunt gaan over eenzaamheid? Dan vind je hier twee documenten met informatie.

https://www.movisie.nl/sites/movisie.nl/files/2020-02/Handout-in-gesprek-over-eenzaamheid_0.pdf 

Of deze:

https://www.eentegeneenzaamheid.nl/wp-content/uploads/2019/12/Een-tegen-eenzaamheid-ministerie-van-VWS-signaleringskaart-web.pdf 

 


 

Vind je het lastig om het gesprek aan te gaan, maar wil je toch iets bieden, kijk dan of onderstaande mogelijkheden iets zijn:

De Luisterlijn

Bellen met deze telefonische hulpdienst kan anoniem, dag en nacht, alle dagen van de week, het hele jaar door. Al meer dan 60 jaar weten mensen de Luisterlijn te vinden. Want praten lucht op. Wanneer je pijn hebt of ergens over piekert; op de momenten dat je je alleen voelt of juist blij. Wij geven je even dat steuntje in de rug. De hulp is vrijblijvend en anoniem. Bel 088 0767 000 voor een luisterend oor. Er zijn ook mogelijkheden om met de luisterlijn te mailen of te chatten. 

Mentale veerkracht 

Voor informatie, hulp en (gratis) trainingen om mentaal fit te worden én te blijven kun je terecht bij het online platform Mentale Kracht 040 (externe link). Bijvoorbeeld over onderwerpen als piekeren, verbeteren van je zelfbeeld, seksualiteit, carrière, leefstijl en kinderen.

Jongeren

Iedereen

  • Maatje: Voel je je eenzaam, heb je weinig sociale contacten en zou je die meer willen hebben? Weet je de weg niet of durf je niet goed op andere mensen af te stappen? Een maatje (externe link) kan je hierbij helpen.
  • Vrijwilligerswerk kan een mogelijkheid zijn om nieuwe mensen te leren kennen. De Vrijwilligerscentrale Valkenswaard (externe link) kan je helpen bij het zoeken naar de juiste plek. Of bel met Ella Cornelissen (06-23252348) of Loek Beckers (06-45156914) van Cordaad Welzijn. 

 

Heb je met jouw vrijwilligers/buurtbewoners behoefte aan een fysieke training over eenzaamheid of andere signalen die je kunt krijgen van leden, gasten, bezoekers, vrijwilligers, buren of familieleden? Neem dan contact op met de coördinatoren van de Vrijwilligerscentrale.