Advertentienummer: V2612

Advertentie details

Thema (soort werk):
Administratief/ Juridisch/ Financieel
Organiseren/ Coördineren
Voor wie:
Individuen/ Anderstaligen
Waar:
Valkenswaard
Wanneer:
Anders/ In Overleg
Vraag/aanbod:
Vrijwilliger(s) gevraagd

Lange omschrijving

In Valkenswaard wonen statushouders. Dit zijn vluchtelingen uit landen waar oorlog is, of waar zij onderdrukt werden vanwege hun religie of geaardheid.
Zij verlaten hun land en verliezen niet alleen huis en haard, maar ook hun familie, hun vrienden, hun baan en de kinderen hun school en hun vriendjes en vriendinnetjes.
Als zij toestemming van de IND hebben gekregen om in Nederland te blijven, worden zij na een verblijf in een AZC, gekoppeld aan een plaats. Zo ook aan Valkenswaard.
Hier moeten zij een nieuw bestaan opbouwen en zij worden ondersteund door Cordaad Welzijn Vluchtelingenwerk.
De statushouders spreken de Nederlandse taal niet, maar ook komen ze uit een andere cultuur en een andere maatschappij. Alles is vreemd, alles is nieuw.
De sociaal begeleider wordt een van de belangrijkste personen in het nieuwe leven van de statushouder. De sociaal begeleider maakt het grote verschil voor hen.
De taak van de sociaal begeleider is om de statushouder even aan de hand te nemen om hun wegwijs te maken in hun nieuwe land en om hun zelfredzaam te maken, zodat ze na anderhalf jaar begeleiding zelfstandig verder kunnen gaan.
De sociaal begeleider gaat op huisbezoek en voert o.a. de volgende taken uit:
- Post uitleggen en ordenen in een map.
- Helpen bij formulieren invullen.
- Afspraak maken voor het spreekuur van Cordaad, als er ingewikkelde zaken geregeld moeten worden zoals: toeslagen aanvragen, kwijtscheldingen aanvragen, bijzondere bijstand aanvragen enz.
- Huisarts, tandarts en apotheek regelen.
- De statushouder wegwijs maken in de buurt en in Valkenswaard.
Er is een checklist beschikbaar waarin alle taken staan omschreven. De sociaal begeleider wordt ingewerkt en begeleid door de coördinator en de collega’s.

Hebt u affiniteit met de doelgroep, bezit u digitale basisvaardigheden, kunt u overweg met Google translate, houdt u van uitdagingen, vindt u het belangrijk dat de nieuwe Nederlanders goed integreren in onze maatschappij en samenleving?

Denkt u DEZE MOOIE TAAK is voor mij, dan bent u degene waarop wij zitten te wachten.

Tegenprestatie

Wat bieden wij jou?

We vinden het belangrijk om goed voor onze vrijwilligers te zorgen en willen graag dat jij je thuis voelt bij onze organisatie. We bieden je daarom vrijwilligerswerk dat aansluit bij jou interesses en talenten. Ook bieden we workshops en trainingen aan zodat je jezelf kan ontwikkelen en je wordt onderdeel van een team vrijwilligers/medewerkers.

Spreekt deze vacature jou aan of heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op!

Als je vrijwilliger bent voor deze klus val je onder het vrijwilligersbeleid van Cordaad Welzijn, je bent dan verzekerd.

Een VOG verklaring is verplicht voor onze vrijwilligers, deze word door ons voor u aangevraagd.